728 x 90

Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Na pierwszy rzut oka, Święta Wielkanocne i weganizm nie koniecznie idą w parze. Polacy od pokoleń przyzwyczajeni są do bogato przyozdobionych stołów, na których lądują różnego rodzaju kiełbasy i produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak jednak przekonują wegetarianie, nie jest to jedyna możliwość. Poznaj kilka ciekawych przepisów na pyszne Wielkanocne wypieki, które przygotujesz bez jajek i bez mleka.

Wegańskie zasady na stole

Zanim przejdziemy do gotowania, warto przypomnieć, czym wyróżnia się kuchnia wegańska – wbrew pozorom nie jest to dla wszystkich oczywiste. Sami weganie często myleni są z wegetarianami, co jest oczywiście błędem. Różnice między oboma podejściami są bardzo wyraźne.

Wegetarianie to osoby, które rezygnują z mięsa w swojej diecie. Nie spożywają więc drobiu, wieprzowiny, wołowiny i wszystkich mięs. Jedzą natomiast wiele produktów pochodzenia zwierzęcego – jak na przykład jajka, czyli symbol Świąt Wielkiej Nocy.

Weganie są dużo bardziej restrykcyjni. Świadomie rezygnują oni z jedzenie nie tylko mięsa, ale również wszystkiego, co pochodzi od zwierząt. Tym sposobem eliminują ze swojej diety jajka, mleko, owoce morza, ryby, a nawet miód. Tak długa lista wykreślonych produktów nie ułatwia przygotowania pysznych dań – szczególnie jeśli mówimy o wypiekach.

Wegańskie wypieki na Wielkanoc

W tym miejscu wiele osób, które nie mają styczności z kuchnią wegańską mogą zapytać: jak wykonać coś słodkiego bez użycia jajek i mleka? Ano jest to możliwe. Pomogą w tym różnego rodzaju zamienniki i czekolada do wypiekówTo specjalny typ czekolady, która powstaje z kakao i tłuszczy roślinnych, dzięki czemu mogą się nią cieszyć weganie.

Taka kuwertura czekoladowa może zostać wykorzystana wiele sposobów. Poniżej dwa popularne przepisy na wegańskie ciasta.

Wegańska babka czekoladowa

Przepis:

To bardzo prosty przepis, który nie zajmie Ci wiele czasu.

  1. Namocz na noc daktyle.
  2. W innym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z kakao.
  3. Dorzuć do nich daktyle, a następnie wlej ocet, wodę oraz esencję waniliową.
  4. Całą masę przelej do formy na babkę, którą wcześniej natłuszczono olejem kokosowej i obsypano delikatnie kaszką kukurydzianą.
  5. Całość piecz przez około 30 minut (temp. 180 stopni).

Wegańska tarta czekoladowa

Wygląd tej tarty zachwyca, a smak powala.

Przepis:

  1. Zalej daktyle na 10-15 minut. Wegańską czekoladę połam w małe kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wolnej z olejem kokosowym.
  2. Spód: do blendera dodaj orzechy oraz sól i zmiel wszystko na wyraziste okruchy. Następnie dodaj daktyle i zmiel wszystko na papkę. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy.
  3. Ubij aquafabę ze szczyptą soli tak długo, aż zmieni się w sztywną, białą pianę. Wtedy dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na spód i włóż do lodówki.
  4. Na wierzchu ułóż maliny i odłóż na 3 godziny do lodówki.

Gdzie kupić wegańską czekoladę do wypieków?

Wbrew pozorom, nie jest to zadanie trudne. W internecie działa już wiele miejsc, gdzie można kupić czekoladę bez mleka i jajek – taka mieszanka funkcjonuje pod nazwą wegańska czekolada. Sklep, który ją sprzedaje może Ci dostarczyć masę w kilku formach – wszystko zależy od Twoich preferencji. Mogą to być klasyczne tabliczki czekolady, które znasz ze sklepowych półek lub jako kuwertura czekoladowa.

Przy pomocy takich składników bez trudu przygotujesz pyszne oraz świetnie wyglądające wypieki wielkanocne. Co ważne, nie będą one obciążać Twojego sumienia, ponieważ nie będzie w nich mleka, ani jajek. Dzięki temu Twoje Święta Wielkiej Nocy staną się jeszcze bardziej wyjątkowe.

Najnowsze wpisy